Tillykke med P-pillen

Af Sandi Sjørup

P-pillen fylder 60 år, og det skal da fejres med et blogindlæg. Den lille pille er en historisk vanvittig vigtig pille, men det er også en pille, der har været udsat for meget kritik. Vi kan ikke komme uden om, at den har været med til at sætte den kvindelige seksualitet mere fri. Lige pludselig kunne kvinder have sex UDEN frygt for graviditet. Jeg tror selv ikke, at vi, nutidens kvinder, der er vokset op med den naturlig reproduktive rettighed, forstår den situation, som datidens kvinder stod i.  Reproduktion og sex blev revet fra hinanden, og det har haft en enorm stor betydning for kvinders nydelse og ligestilling mellem kønnene.

P-pillens historie lynhurtigt

Jeg kan godt lide at dykke ned i historien. Derfor skal du også lige forkæles med en hurtig gennemgang af p-pillens historie. Den lille pille er opfundet af den amerikanske biolog Gregory Pincus, hvor p´et i p-pillen kommer fra. Over noget American barbecue (ej, jeg ved ikke hvad de spiste) møder han den kendte kvindesagsforkæmper Margaret Sanger. Og når man blander en biolog og en kvinde, der kæmper for reproduktive rettigheder, ja, så får man, ta daaa, P-pillen. Til jer der interesserer jer for ligestilling og historie er Margaret Sangers historie spændende.

De første piller var ikke helt ufarlige, på grund af det høje hormonindhold, hvilket betød et højt antal blodpropper. Dertil kommer, at pillerne blev testet på fattige kvinder på Haiti, som var de testrotter. Det er en ommer. Hormondosissen er blevet reguleret, og der er heldigvis forsket grundigt i pillens virkning. I Danmark bruger ca. 1/3 af fertile kvinder aktuelt p-pillen, og jeg har også været en af de kvinder.  

Margaret Sanger

Min egen pille historie

Jeg har selv været ihærdig bruger af p-pillen, og min p-pille historie går helt tilbage til 7 klasse. Jeg kommer fra en klassisk vi-undertrykker-det-og-fejer-det-hele-under-gulvtæppet familie, så jeg fortalte ikke min mor i første omgang, at jeg havde fået min menstruation. Når jeg tænker tilbage, er dette mærkeligt, at jeg ikke bare kunne sætte min mor ned og sige tingene ligeud (som jeg kan i dag), men det var altså svært, når man ikke var vant til at tale om touchy-touthy -feely emner. Jeg var dog nødsaget til at tage samtalen med lettere røde kinder og blikket mod jorden, da jeg oplevede de famøse menstruationkramper. Min mor så straks sit snit til at ringe og bestille en tid ved lægen, så jeg kunne komme på p-pillen – ”for smertens skyld” – Jeg er sikker på, at min mor synes, at hun var smart, for så var vi jo ligesom ude over snakken om blomsten og bien. Jeg har siden spurgt hende, hvorfor hun valgte at få mig på p-pillen i en ung alder, og hendes svar var: ”at så var jeg da sikker på, at du ikke blev gravid!”. 

Jeg blev ikke gravid, meeen der var nok nogen, der skulle havde sat mig ned og sat mig mere ind i, hvordan de virker. Jeg havde med sikkerhed haft gavn af at få at vide, at det faktisk er ok vigtigt, at huske at tage dem!…. Ooog måske at det ikke hjælper at tage flere på en gang, hvis man har glemt at tage piller i et par dage…..  UPS – Jeg får sgu helt ondt i maven, når jeg tænker på, hvor uvidende jeg har været, og hvor galt det kunne have gået.

I min optik, på daværende tidspunkt, fik man p-piller for menstruationssmerter, og prævention for graviditet var bare bonus! Men det er resultatet af at komme fra en familie, hvor man ikke taler åbent om seksualitet (eller andet) OG voldsom dårlig seksualundervisning.

Jeg blev dog heldigvis klogere, men fortsatte med at bruge p-piller, da det ligesom var normen. Alle piger i min omgangskreds brugte det, så det gjorde jeg også. Jeg stillede ikke spørgsmål og tog ikke stilling til, om det var den rette præventionsform for mig. Desuden oplevede jeg, at p-pillen næsten var adgangskravet for sex, når jeg mødte en ny fyr – pyt med kønssygdomme, så længe man ikke risikerede en uønsket graviditet.

Jeg er glad for p-pillens eksistens og for dens historiske aftryk på kvindernes frigørelse. MEN jeg ville ønske, at nutidens forældre talte mere med deres børn om mulige præventionsvalg, og at seksualundervisning bliver taget mere alvorligt så de unge kan tage ansvarlige og kritiske valg for dem selv og andre. Desuden har jeg et hemmeligt ønske om, at p-piller til mænd snart bliver en realitet.

Dit valg

Der findes et utal af præventionsformer, og det skal være dit eget valg, ud fra et oplyst grundlag, om det er: kondom, femidom minipiller, p-ring, p-plaster, p-stav, spiral, pessar, sikre perioder eller p-piller, der er passende til dig og din livsstil. Tror aldrig, at jeg har skrevet en sætning med så mange p´er.

Er du forældre til et ungt spirende seksuelt menneske, så tal for hel**** med dit barn. Tal om de muligheder, der findes og hvilke fordele og ulemper de forskellige præventionsformer har. Oplys om muligheden for at ændre sit valg, og at det altid er en god ide at anvende kondom, SELVOM man bruger en anden præventionsform. Sørg for, at dit barns skole tager seksualundervisningen alvorligt. For det kræver, at vi arbejder sammen om den seksuelle oplysning.

Har du nogle spørgsmål?