Kvinde, kend dine orgasmer

Af Sandi Sjørup

Nu er sommerferien, i hvert fald for mit vedkommende, slut. Jeg håber, at du har nydt solen, din partner(e), familie, og masser af kold hvidvin på terrassen. Jeg har virkelig nydt vores ferie, som for første gang nogensinde varede i 3 HELE UGER!

Det betyder også, at jeg ikke har skrevet på bloggen i, hvad der føles som uendelig lang tid. Før jeg gik på sommerferie, skrev jeg et opslag på Instagram, hvor jeg bad mine medsøstre om at komme med bud på, hvad de har oplevet af manglende viden inden for det seksuelle univers. Første og fremmest kom der mange forskellige bud, men der var overraskende mange, der skrev, at de ønskede fokus på kvinders orgasme. Jeg finder det interessant, at det var en fællesnævner for spørgsmålet, men noget som vi kvinder sjældent taler om indbyrdes (eller med mænd for den sags skyld).

Vi kvinder kan jo, til tider, tale en døv til helbredelse, men ofte bliver den intime snak om sex og orgasme reduceret til ”det var en god orgasme”. Vi taler ikke rigtigt om, hvad der gjorde det til en god orgasme, eller om den tvivl der kan opstå: ”Var det overhovedet en orgasme…?”.

Men fordi vi ikke taler om det, bliver vores referenceramme, det vi ser på tv og (porno)film. De giver et billede af, hvordan du skal se ud, når du får en orgasme, og hvordan det skal lyde – og det er altså ikke Meg Ryan fra Da Harry mødte Sally, som du behøver at ligne eller lyde som- Ligesom alt andet inden for seksualitetens verden, er oplevelsen meget varierende fra kvinde til kvinde, og oplevelsen af orgasme ændrer sig livet igennem,og fra gang til gang.

Orgasme er en meget personlig følelse, og man kan ikke diktere, hvordan det skal føles. Nogle kvinder kan få flere orgasmer efter hinanden – misundelse er en grim ting Sandi… andre får kun en orgasme. Nogle kvinder kan få en uden at være seksuelt ophidset og i fu**king søvne, mens andre har svært ved at få en orgasme og måske aldrig har oplevet at få en.

Så et råd herfra: Begynd at tale om dine orgasmer (eller mangel heraf) med din partner eller veninder (eller læge, hvis du mistænker, at der måske kunne være noget). Og Hey! Hvis du har svært ved at få ordene ud af din mund, så prøv at skrive det ned (du er meget velkommen til at sende dit skriv det til mig, hvis du har behov for at der kommer en modtager på).

Nu har vi fået på plads, at det er en god ide at tale om orgasme med andre. Nu skal vi tale om det faktum, at der findes flere forskellige slags orgasmer: Skedeorgasme (indvendig), klitorisorgasme (den lille ært for oven, men som jo faktisk er ret stor og vores kvinderejsning) og sprøjteorgasme (som menes at være en tømning af skedens kirtler), analorgasme (siger sig selv)

Desværre har mange kvinder den ide, at en ”rigtig” orgasme opnås gennem penetrativ sex (objekt, oftest penis, som indføres i skeden) – med det menes, at kun 1/5 kan opnå en orgasme ved penetration alene – sagt med andre ord: DU ER IKKE UNORMAL, HVIS DU IKKE HAR OPLEVET EN ORGASME UDELUKKENDE VED EN PUMPENDE PENIS. Det vigtigste er jo at nyde sex, og byde de orgasmer vi får velkommende ligegyldigt, hvordan vi har opnået dem.

Historisk set var mandens orgasme = udløsning = reproduktion og blev derved anset som det vigtigste for menneskeartens overlevelse. Men i nutiden, hvor reproduktionen er blevet løsrevet fra sexakten, må mænd og kvinders nydelse og orgasme ligestilles. Kvinder er trænet bevidst og ubevist til at være underdanig og sætte mandens nydelse først. 50% af kvinder siger, at de har faket en orgasme, Sad but true… og for mange kvinder er sex ovre, når manden er kommet. Her er det vigtigt at finde din indre Pussy Power frem, og at du fortæller dig selv og din partner: ”Sex er ikke ovre før jeg også er kommet! – hvis du altså vil have den, vel og mærket.

Men kvinde til kvinde skal vi så ikke blive enige om, at vi skal stoppe med at fake orgasmer?!? Det hjælper da hverken manden eller os…. Medmindre vi er meget trætte….

Hulubulu Orgasme, hvor er du henne?

Mange kvinder, i alle aldre, kan opleve det besværligt at få orgasme, og det kan der være mange årsager til – De mest almindelige årsager er stress, træthed, alkohol eller psykisk blokering. Hvis du mistænker, at der kan være andre grunde, kan det være en god ide at rådføre sig med sin læge.

Mange unge kvinder stresser over ikke at opnå orgasme, fordi de tænker, at det er det, der forventes af dem. Her gælder det om, som jeg har prædiket om mange gange, at tale med de unge om, hvad sex og seksualitet er for en størrelse. De skal først og fremmest være komfortable med egen krop og (sex)situationen.  Sex er mange ting, og ikke al sex behøver at handle om at få orgasme, men det kan også handle om at vise lyst til hinanden og have det dejligt sammen. Desuden behøver lyst og nydelses ikke at føre til sex.

Man skal også huske på, at evnen til at opnå en orgasme styres af det autonome nervesystem. Derfor kan du ikke bare svinge med din tryllestav bestemme, om du vil have en orgasme, men din krop reagerer på din generelle sindstilstand – er du tryg og har lyst, eller er du træt og irriteret.

Det skal også nævnes, at sygdom kan være en hindring, grundet sindspåvirkning og behandlingen. Dette emne kræver sit eget blogindlæg, og kommer senere.

Hjælp til selvhjælp

Der findes ikke den ultimative guideline til en orgasme, jo måske i dameblade – men gå LANGT uden om dem. Som skrevet tidligere, er vi alle forskellige, og vi risikerer at føle os forkerte, hvis vi falder ved siden af damebladsnormen. Jeg vil dog gerne lige præsentere jer for et lille udsnit fra 1. udgave af “Kvinde kend din krop” (1975).

Hvis du vil arbejde med det problem, det at ikke kunne få orgasme, vil det nok være en god ide, hvis du starter med at lære at onanere. (…) Før du begynder at onanere, vil det også være en god ide, at du ser dig selv ‘mellem benene’ ved hjælp af et spejl, så du kan se hvor kønslæberne, skeden og clitoris sidder i forhold til hinanden. (…) Når du onanerer, kan du bruge fingrene, en svamp, telefonbruser, massageapparat eller hvad du nu har lyst til.” (Kvinde kend din krop, 1975)

Selvom 1975 er lang tid siden, havde de sgu fat i noget rigtigt. Du kan med fordel øve dig på at slappe af og nyde dig selv, og derved øge muligheden for en orgasme. Giv dig lov til at skabe et trygt rum, hvor du kan undersøge din krop – tænd nogle lys, put noget musik på og find så spejlet frem – OMG jeg føler mig som en hippie selvhjælpsterapeut i skrivende stund. Non the less, så virker det altså. Det vigtigste er, at du er tryg og har det dejligt i din krop. Du skal tillade dig selv at gå på opdagelse i din nydelse og krop – det er din krop, som er HELT normal, ligegyldig, hvordan den ser ud.  Start med at undersøge, hvordan du ser ud forneden, altså rigtig undersøge, sådan Sherlock Holmes med luppen fremme agtig. Brug tid på at finde ud af hvor og hvordan du kan lide at blive rørt- Tænker du: ”Det er da ingen sag”, så kan du evt. også anskaffe dig en (din nyeste bedste ven) vibrator – womanizer premium klitoris kan anbefales… hvor der faktisk er orgasme garanti!! Hvis du tænker, at det er lidt grænseoverskridende, kan du med fordel anskaffe dig pro penguin next generation klitoris stimulator, som ligner din barns badelegetøj (ps. den dur også under vand!). Bare du ikke bruge genstande fra husholdningen😉. Og husk så at øve dig i, at fortælle din partner (hvis du har en), hvad du kan lide og ikke kan lide.

Så er der vist ikke mere at sige, andet end ready, set GO (og enjoy)….

Har du nogle spørgsmål?