I Have a Dream

Af Sandi Sjørup

I have A dream- De berømte ord, og meget passende i mit tilfælde. Jeg har en drøm om at bryde de forskellige tabuer omkring seksualitet, der stadig figurerer i dagens Danmark. Nu har jeg sat mig for, at jeg vil være dominobrikken der vælter først, og taler naturligt om den sunde seksualitet. Jeg VIL de oplevede stigmatiseringer og diskrimineringer til livs! Det vil jeg blandt andet gøre via denne blog, hvor jeg vil komme med mine tanker og egne oplevelser omkring seksualitet. Jeg håber at i, der læser og følger med på siden, vil dele jeres holdninger og meninger, så vi kan få åbnet op for nogle saglige debatter.

Derfor er denne blog både rettet mod dem der er nysgerrige, dem der vil høres, dem der er forstående OG dem der er uforstående. Så arbejder du med mennesker, er ung der udforsker din seksualitet, barn til en seksuelt aktiv mor på plejehjem eller du bare vil være med i debatten, er du mere end velkommen her!

Jeg ved at for mange kan det være grænseoverskridende at tale omkring sex og seksualitet, og lad mig gøre det klart, min drøm er ikke, at alle går rundt med bare bryster, lilla ble på hovedet og fortæller om deres sexliv til alle og enhver. Men jeg drømmer om, et Danmark der har en større åben- og rummelighed  og forståelse for seksualitetens mange, mange, mange sider. Lige så åben og rummelig, som min folkeskolelærer der sat en bøssepornofilm på, med ordene ”husk at lægge mærke til, hvor meget de nyder det”. Det er desværre det eneste som jeg husker fra seksualundervisningen, og min drøm er, at ungdommen tager mere viden med sig ind i voksenlivet om seksualitet, og at de får en større rummelighed overfor egne og andres seksualitet.

Hvem er jeg så?

Jeg hedder Sandi Sjørup, uddannet ergoterapeut og er cand.scient.san.publ med speciale i sexologi. Jeg bor med Mads og sammen har vi 2 piger- en gennemsnitlig ordinær leverpostejsfamilie! Men jeg er unik på et punkt. Jeg har så længe jeg kan huske, været interesseret i min egen og andres seksualitet. Andre har sikkert følt det grænseoverskridende, og jeg har tidligere befundet mig steder, hvor mine holdninger ikke var velkomne! Tro mig, der blev så stille at du kunne høre korrupte penge skifte hånd, omkring det lejrbål i Afrika, hvor jeg prædikede om homoseksuelles rettigheder- Men jeg kan bare ikke lade være, fordi jeg mener det er vigtigt at snakke om seksualitet – så ingen føler sig alene og forkerte.

Jeg kommer bestemt ikke fra en familie, hvor vi var/er meget intime, eller snakkede åbent om tingene- heller ikke SEX – er du tosset, så tror jeg hellere at mine forældre ville spise surstrømning i et år! Jeg kan faktisk ikke huske en situation, hvor min mor eller far har krammet eller kysset- hmmm måske også en af grundende til at de gik fra hinanden…. Min mor fik mig hurtigt på p-piller med undskyldningen om, at det var til forebyggelse af menstruationssmerter- så var den ged ligesom barberet! Der fik I så min seksualundervisning! Til gengæld, og heldigvis, er jeg blevet opdraget til at være en selvstændig kvinde, men egne holdninger, hvilket har reddet mig fra seksuelle oplevelser, som jeg på daværende tidspunkt ikke var parat til!

Jeg har også, som de fleste unge, haft det svært med puberteten og den identitetskrise man gennemgår. Min varede måske også lidt længere end de flestes. Mine transformationsfaser bestod bl.a. af:

  1. ”Sportspige”, hvor jeg brugte min tid på fodbold, håndbold og badminton
  2. ”Hippie” hvor grundholdningen var at vi alle er skabt lige, og gulvet er lige så godt som en stol!
  3. ”Gulvtramper” med pelsbenvarmere og glowstick i munden.
  4. ”Kontor Bente” stil med habitjakke og høje hæle.
  5. R&B fasen, hvor jeg følte mig lige så gangsta som Blackstreet boys.

Dette er bare et udsnit af de MANGE stilgenre jeg afprøvede! Jeg havde svært ved at finde ud af hvem Sandi var, og tilpassede mig derfor, selvom jeg følte mig forkert i det. Hvilket resulterede i, at jeg brugte maden, som et middel til at kontrollere mine følelser.

Hvorfor er det relevant for jer, tænker i. Det er det, fordi jeg er ikke den eneste der har oplevet teenager identitetskrise, og desværre er der mange der har oplevet lignede og ikke er kommet stærkere ud på den anden side. I dag er der også et stigende antal unge piger der besidder dette kontrolfilter, og det er blandt andet også dem, jeg gerne vil hjælpe!

MÅLET!!!

Nå men nu til målet med det hele: Jeg ønsker – med udgangspunkt i evidens- og forskningsbaseret viden – at bidrage til, at de fagprofessionelle bliver klædt grundigt på til at varetage den komplekse opgave det kan være, at forstå seksualitet i sine sunde og patologiske variationer. De skal som fagprofessionelle kunne rumme det transkønnede barn, de homoseksuelle forældre, sex på plejehjemmet og handicappedes ret til en seksualitet og alt det andet der hører til seksualiteten.

Men det er ikke kun de næste generationer, der fortjener en mere rolig og åben tilgang til seksualiteten. Det er også os, som har oplevet teenagernes kvaler, det er vores forældre og dem der indtager øllebrød på plejehjemmet – deres seksualitet skal også respekteres og rummes!! Fortsættelse følger…..

Har du nogle spørgsmål?