Guiden til at sende din partner afsted til julefrokost

Af Sandi Sjørup

Nu nærmer den søde juletid sig, hvor alt burde være som et eventyr i en b-julefilm. Men det er også højsæson for de klassiske julefrokoster, hvor mange oplever ubehagelige følelser, som jalousi og mistillid. 

Selvom der ikke er statistikker der antyder, at vi er mere utro i juletiden end andre tider, så er der mange der oplever ubehag når man skal kysse sin partner farvel i døren inden årets julefrokost. Derfor kan jeg ikke understrege nok, at det er vigtigt at man taler sammen, også om det der er ubehageligt og ømtåleligt – man kan fristes til at sige, at man skal lægge ”svesken på disken”.

Inden jeg går videre, er det lige vigtigt at understrege at der er forskel på ”kun” at være bekymret omkring julefrokosten og om forholdet generelt er en haltende nisse. Jeg skriver i dette skriv, kun om de tidsbegrænsede julefrokostfølelser. Hvis man oplever længerevarende utilfredshed omkring forholdet, så er det andre råd der skal til.

I bund og grund handler det om respekt og tillid. Tillid til at ens partner ikke gør noget dumt i snapsens rus. Tillid til at ens bekymrende tanker bliver taget alvorligt. Respekt for hinanden og for de oplevede følelser. Man må ikke være bebrejdende eller kontrollerende.

Som udgangspunkt er jeg imod at man som partner laver forbud for den anden part. Det forbudte kan være lokkende. Derimod skal man tage kristtjørn-bladet fra munden og tale sammen. Hvis man som partner oplever mistillid eller nervøsitet over om der måske hænger for mange mistelten til festen, eller at din partner arbejder sammen med en lækker julepige eller julemænd på arbejdet. Det er her jeg vil opfordre til, at man deler sine tanker og følelser, og (hvis man er i stand til det) komme med konkrete forslag til hvad der kan forbedre situationen. Det kunne fx være at man er i kontakt i løbet af aftenen eller at man inden julefrokosten får ekstra opmærksomhed. Igen vil jeg lige pointere, at hvis forholdet har flere sten i skoen, så kræver det anden indsats.

Skal man virkelig tale så meget sammen – kort, JA.  Jeg er stor fortaler for, at man netop taler sammen i forholdet. Er der bekymringer, og hvilke? Hvis man har stor tillid i forholdet, kan man med fordel tale om, over hvad grænsen er – dans, flirte, et kys. Grænsen er forskellige fra person til person (og fra par til par). De fleste går ud fra, at den anden part i forholdet har samme definition af utroskab, men det er sjældent at man er på samme side. Derfor er det en god ide at tale om, så ingen bliver såret unødvendigt. Sæt jer i sofaen med et glas vin, og tal igennem hvad i begge forstår ved utroskab, flirt og andre begreber som er gældende for jer. På denne måde er begreber skåret ud i sneen med en sukkerstang, og man bliver skånet for at græde til last Christmas.

Nu når i sidder godt placeret i sofaen, så skal i lige huske på, at tale om hvordan i passer på hinanden, hvis der er mistillid omkring julefrokosten. Det vigtigste i denne samtale er, at I er lyttende overfor hinandens følelser.

Når du så skal sende din partner afsted til årets julefrokost, så sørg for at du også skal noget du kommer til at hygge dig med. Ta´ ud med venner (hvis du ikke har børn), arrangere at du får besøg af venner, se den skodfilm som din partner ikke vil se. I bund og grund skal du lave det, som DU nyder.

Så hvis vi lige koger det ned til en lækker lille liste, så skal du, hvis du oplever trælse (ja man er vel nordjyde) følelser omkring partnerens julefrokost, så skal du:

  1. Lad din partner vide at du har brug for at tale om dine følelser omkring julefrokosten.
  2. Sæt tid af til samtalen og gør det så behagelig som muligt. Personlig foretrækker at, der er alkohol i en armlængde fra mig samt noget at gumle på (det kan bruges som tænketid😉)
  3. Fortæl dine følelser UDEN at bebrejdelse, og uden at være kontrollør.
  4. Tal om hvad grænsen er, definitionerne: flirt, utroskab evt. andet.
  5. Vær lyttende overfor din partner, og respekter hvad der bliver sagt.
  6. Samarbejd om konkrete forslag Hav tillid til din partner og lad ham/hende nyde sin julefrokost- Omvendt skal du også nyde din aften.

Hvis overstående ikke kan lade sig gøre, så tag kontakt til mig, og lad mig hjælpe jer.

I ønskes en fantastisk jul, med masser at oplevelser med gløgg i blodet og i stearinlysets skær!

Har du nogle spørgsmål?