Den digitale aubergine mangler dannelse

Af Sandi Sjørup

I mit sidste blogindlæg fokuserede jeg på, at vi, som voksne og forældre, har et ansvar for at tale med vores børn om sex og sexrelateret emner. Har du ikke læst den, vil jeg på det stærkeste opfordre dig til at bruge 5 minutter på at blive inspireret til, hvad du kan tale med dit barn om, inden de skal have sex. Du kan læse den her: https://sundseksualitet.dk/2019/05/16/5-ting-jeg-ville-oenske-at-jeg-vidste-foer-jeg-havde-sex-foerste-gang/ .

Jeg vil i dette blog indlæg følge op med et vigtigt emne, som jeg mener, at man som forældre til drengebørn burde tale med sine sønner om – OG hvordan du begynder den svære samtalen.

Jeg har endnu ikke større børn og er ej heller mor til drengebørn. Derfor er det heldigt, at jeg har en ex-svigerinde, som er ”hjerte- emoji”-sød til at lukke mig ind drengeforældre-verden, og hvad der rører sig i det ukendte og spændende land. Min ex-svigerinde fortalte mig, at hun havde talt med min nevø om uopfordret dick pics, da det var kommet til hendes opmærksomhed, at drenge på hans alder, sendte de famøse billeder rundt til næste gud og hver mand (og kvinde)- og at dette i nogle sociale kredse, blev anset som normalt. Jeg bliver nødt til at rose min Powerpuff ex-svigerinde, for det er sgu ikke altid nemt at påbegynde disse samtaler, men hun var mega sej og gik lige til sagen, og lagde svesken på disken (eller rettere pikken på skærmen).

Dette er et godt eksempel på, at forældre har et medansvar i den digitale dannelse. Jeg er af den overbevisning, at hvis man starter tidligt med at udvise rummelighed, åbenhed, og at man som voksen faktisk godt kan finde ud af det ansvar og tage initiativ til samtalen, så bliver det mere naturligt, når de bliver ældre og faktisk har brug for voksne at tale med. Det kræver også at man viser interesse for hvad der sker online, og forholder sig kritisk.

Unge, seksualitet og digital dannelse

I disse digitale tider, hænger disse tre unægtelig sammen, men når vi taler om unge og seksualitet, er det vigtigt lige at få to ting på plads

1:  Det er vigtigt, at man har forståelse for og anerkender, at unge også er seksuelle væsner

2: sexting (at sende og modtage billeder og beskeder af seksuel karakter)er en normal aktivitet, som unge (og voksne) bruger til at pirre hinanden. Men man skal stadigvæk tage en snak om, hvad der er ”normalt”, og hvordan man gør det med omtanke. Det er noget intimt mellem (oftest) to mennesker, som gerne vil hinanden og prøve elementer af seksualiteten af.

MEN, og dette er et stort MEN, for unge skal være bevidste om, at man ikke bare uopfordret tager et horisontalt billede af ens one-eye-snake og sender det videre. Så bare lige for at skære det ud i pap for Paludan tilhængere og andre ubevidste sjæle. Aftalt digitale kis-mis leg er OK, men hvis man uopfordret sender et billedet til en modtager, der IKKE har bedt om det, ja så er det en seksuel krænkelse. Det er nok de færreste, der ved, at man kan få en bøde på 5.000 kr. for at sende sin rette soldat afsted i en MMS, og kan vel og mærket sammenlignes med at gemme sig bag en busk i parken kun iført trenscoat- TA DAAAAAA.

Nu er det faktisk flere år siden, at jeg selv har modtaget uønskede dick pics (og nej det er IKKE en opfordring), og jeg kan jo læse, at tendensen er af en hel anden skala i dag, end for godt 10 år siden. For mig er det ikke selve synet af den mandlige ”pocket rocket”, men handlingen. Jeg prøver for det meste at sætte mig i andres sted, når der er noget, jeg ikke forstår, men jeg kan stadig ikke greje det – Sidder man en flok fyre sammen, og gør det for spændingens skyld? Eller måske fordi man sidder og keder sig? Man sidder alligevel med mobilen i hånden, og så tænker man: ”Jeg kunne da lige sende et billede til hende fra Instagram med alle de flotte filtre. Det bliver hun da sikkert glad for? …”. Er det, fordi man tror (eller håber), at man får et ”fjap foto” retur, og at vi bliver kærester, bliver gift og får 7 børn. Eller er det bare noget, man gør som en sørgelig form for bekræftelse?

Kun et drengeproblem?

Nu tænker du nok som læser, det er jo ikke kun drenge, der sender upassende billeder afsted, men undersøgelser viser, at det største problem forefindes altså blandt drenge. Men derfor skal man også tale med pigerne om god digital dannelse, og om hvordan man reagerer, når man modtager uønskede dick pics. Men først kan du her finde mit bud på, hvilken information du kan give videre til din dreng (selvfølgelig også din pige):

  1. Nøgenbilleder er okay at sende, når alle parter er med på legen. Man behandler billeder med den største som en største tillidserklæring og holder det privat. Det betyder, at man IKKE dele eller viser billeder til venner. Skulle I gå fra hinanden, sletter man billederne og kommer videre og bruger dem IKKE til ”hævnporn” – for så kommer hævntrolden og skærer din mandighed af! Man skal jo selvfølgelig også tage samtalen om, at personen der modtager ikke, nødvendigvis ikke har fået samme opdragelse (og lige nu sidder sammen med sine venner og gør grin med billedet).
  2. Man sender ikke uopfordrede billeder til andre. Som skrevet tidligere er det en krænkelse, og derudover kan du fortælle dit barn, at langt størstedelen af de kvinder, der modtager dick pics ikke finder det charmerede at modtage dem. Hvis det er, fordi du er vild med hende, så ”go old fashion” og sig det med blomster og ikke med pik – eller bare inviter hende ud!

Hvordan starter man så samtalen?

Hvis du føler, at det er svært, kommer nogle få (der findes MANGE flere) gode råd til, hvordan du kan tale med dit barn om sex.

  1. Du må ikke blive personlig – det er de færreste børn, der ikke mister deres ører ved at høre på fars eller mors personlige erfaringer. Derfor kan samtale med fordelt foregå i tredjeperson, så er det dejligt sikkert for alle parter. Fx jeg læste i dag, at mange piger modtager uopfordrede nøgenbilleder, hvad tænker du om det, er det også noget, som du har oplevet?
  2. Du skal ikke agere højeste dommer, men i stedet være nysgerrig på dit barns oplevelser og følelser – det er sådan, dit barn oplever det, og det kan man jo ikke lave om. Men man kan stille undrende spørgsmål. Fx kan du ikke uddybe det, så jeg bedre kan forstå dig.
  3. Undgå at smide løsningsforslag i hoved på barnet, før du bliver bedt om det. Fejl er læring, og hvis man taler konstruktiv om det – så er der en mulighed for ikke at begå den samme fejl to gange!
  4. Respekter dit barn ved ikke at overskride grænser, og gør opmærksom på, at barnet ALTID kan vende tilbage, hvis det er et emne, der skal uddybes.
  5. Indled samtalen, når man går tur eller køre i bilen, da barnet ofte vil åbne mere op, da de ikke føler sig i forhør, og man ikke føler sig tvunget til at holde øjenkontakt.

Jeg håber, at du som forældre finder denne blog relevant og brugbar. Du er altid velkommen til at tage kontakt til mig, hvis du står med et aktuelt problem, som du ønsker sparring på, eller hvis du ønsker at jeg skal komme på besøg i dit barn skole.

Har du nogle spørgsmål?