Sund Seksualitet

Forskelle mellem kønnene

Af Thea og Laura 

Det bevidste og ubevidste 

Hej, vi hedder Thea og Laura, og vi er begge to 15 år gamle og går i 9. klasse. I forbindelse med, at vi er i praktik hos Sandi, har vi fået til opgave at skrive et blogindlæg, her til bloggen. Vi har reflekteret meget over, hvad vi ville have som emne, der er jo så mange fantastiske emner at vælge imellem, men vi kom frem til, at vi gerne vil have om de bevidste og ubevidste forskelle mellem køn. Vi har valgt dette emne da, det er noget, som er relevant for os, og som vi personligt har erfaring med. Vi håber, i vil tage godt imod det.

I vores klasse bliver vi begge kaldt feminister, som i så mange andre tilfælde, er det sjældent en god ting. Når vi snakker om feminisme og forskelle mellem kønnene, er det vores oplevelse, at der stadig den dag i dag, er nogle der ikke forstår konceptet. Når du er feminist, betyder det ikke, at du vil have “al magt til kvinderne”, det kunne dog være ret sejt, men det er ikke, det man som feminist kæmper for. Man kæmper for ligestilling mellem kønnene, hvor mænd og kvinder har samme værd, deres meninger og holdninger er lige så værdifulde, samt at de har samme muligheder. 

Hvis du kigger dig omkring på din arbejdsplads, skole eller i din familie, hvad ser du så? Ser du så en masse svage kvinder, der har BRUG for en mand til at hjælp dem på diverse måder? Eller ser du stærke kvinder, der måske har en partner, men kan klare sig selv og stadig være lykkelig? Prøv og tænk på dette, næste gang du sidder på arbejdspladsen eller lignende, og kigger mellem dine kollegaer.  

Der er rigtig mange ubevidste(og bevidste) forskelle mellem kønnene. Det kan være, at du ikke lægger mærke til dem, men de er der. Det kunne bare være den her lille ubevidste kommentar, “Har vi nogle stærke drenge der vil komme og hjælpe med at løfte”. De fleste vil ikke tænke over det, fordi man er vokset op med det. Drengene “skal” være de store og stærke, der klatre i træer, mens piger er nogle små nuss, der sidder musestille og taler pænt. Sådan er det jo ikke. Drenge kan også sidde stille, og piger klatre også i træer. Sådan er det bare, men som der står beskrevet før, så tænker man ikke sådan, fordi at man som helt lille, har fået de her ubevidste kommentarer.

Lad os nu sige at der var en der holdte et sjippetov ud foran dig, og spurgte: “Er det her en pige eller drenge ting?”. Mange vil sige, at det er en pigeting. Det gjorde vi også i starten. Men nej, ikke kun. Har du nogensinde set en boksetræning? De fleste vil nok sige nej, men nu skal du bare høre. En bokser har brug for rigtig hurtige fødder, og de skal holde deres koordination intakt. Den allerbedste måde at gøre det på, er lige præcis ved hjælp af et sjippetov. Så i stedet for at inddele legetøj i drenge og pige ting, hvad med bare at kalde det et legetøj eller en træningsform. 

Vi høre også de bevidste kommentarer som: “Gå tilbage til køkkenet”, “Det klart du ikke kender svaret, du er jo blondine”. NEJ. Nej, nej, nej, nej! Jeg skal ikke ‘tilbage’ til noget køkken. Vi skal alle have mad, og vi skal alle dermed også kunne lave det. Og nej den sidste var ikke personligt til nogen af os(vi er brunetter), men HOLD NU OP MED DE FORDOMME OG KØNSSTEREOTYPER! Som i kan se her, eksisterer de generaliserende og middelalderende kommentare stadig i dag. 

“Der findes ikke uligheder i Danmark”, lige præcis denne kommentar, viser hvor lidt folk faktisk ved om ulighed i Danmark. Det er en typisk kommentar, du får fra en mand. Har du selv oplevet at få smidt sådanne kommentarer i hovedet? Fordi det har vi. Os alle tre faktisk. Hvis du selv har oplevet dette, kender du så følelsen af at være lige ved at springe på hvem end, der åbnede sin mund. Nej? Kun os? Okay. 

“Jamen, vi kan jo ikke ændre på det ubevidste”. Jo, det kan vi godt, men vi skal være villige til at ændre måden, hvorpå vi opfostre og tale til vores børn. Hvis vi lære dem fra starten af, at de kan være lige dem, de har lyst til at være, at man ikke siger “det blev sku en pige, så må vi prøve igen næste år”. Hvis en pige vil lege i mudderet, og en dreng vil lege med barbie, så det er f***ing OKAY. Det er okay, hvis de ikke passer ind i de “perfekte” kasser. Det er okay, hvis de ikke lever op til samfundets kringlede forventninger. Du og dit barn eller kommende barn er perfekt, og lige som i skal være. 

Har du nogle spørgsmål?